simplast-logo

Prof. dr Ana Banko

Prof. dr Ana Banko

vanredni profesor

Biografija

Ana Banko radi kao vanredni profesor na Institutu za Mikrobiologiju i Imunologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Specijalizovala je mikrobiologiju sa subspecijalizacijom iz virusologije i ima veliko iskustvo u polju kliničke virusologije i laboratorijske dijagnostike širokog spektra virusnih infekcija.

Rad Prof. Banko u nauci uključivao je istraživanje kancerogenih promena i autoimunih bolesti povezanih sa virusnim infekcijama kao i serološko-epidemiološka istraživanja virusnih bolesti sa vakcinom kao vidom prevencije. Kao dodatak brojnim naučnim publikacijama i prezentacijama rezultata na vodećim internacionalnim konferencijama Prof. Banko  je uključena u ili je na čelu nekoliko naučnih projekata istraživajući EBV, HPV, HBV, VZV, virus morbila, CMV, HSV1, HSV2, SARS-CoV-2 i mnogo više.

Svoj profesionalni entuzijazam usmerava ka obrazovanju. Prof. Banko je uključena u obrazovanje studenata osnovnih studija, doktoranata i specijalizanata Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Takođe je i organizator i edukator u CME (Continuing Medical Education) kursevima koji se odnose na dijagnostiku virusnih oboljenja, vakcinaciju, ulogu virusnih infekcija u imunitetu i javnom zdravlju. Ona je i mentor doktoranata i master studenata u njihovim naučnim istraživanjima.

Na kraju, Prof. Banko je član  Evropske i Srpske asocijacije virusologa i mikrobiologa, deo je Uredničkog odbora i recenzent mnogih internacionalnih i nacionalnih naučnih časopisa kao i  konsultant mnogih biotehnoloških kompanija uključenih u razvoj vakcina.