simplast-logo

dr sc Nevenka Gligorijević

dr sc Nevenka Gligorijević

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

Biografija

Završila je Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu, smer biohemija, juna 2003. godine. Magistarsku tezu je odbranila jula 2007. godine, na istom fakultetu.

Zaposlena je u Laboratoriji za eksperimentalnu farmakologiju, Odeljenja eksperimentalne onkologije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije od novembra 2003. godine do danas. Učestvovala je kao saradnik na projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS.

Doktorsku disertaciju pod naslovom „Ispitivanje antiproliferativnog i in vitro antimetastatskog potencijala pikolinato rutenijum(II)-cimenskog kompleksa: poređenje sa serijom rutenijum(II)-arenskih kompleksa sa sličnom strukturom“ odbranila je na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, 2012. godine.

Zvanje Viši Naučni Saradnik stekla je 2019 godine.

Član je EACR (European Association for Cancer Research) i SDIR-a (Srpskog društvo istraživača raka).

Dr sc. Nevenka Gligorijević je objavila 35 radova od toga većinu u vrhunskim međunarodnim časopisima, jedno poglavlje u knjizi i brojna saopštenja. Naučni radovi Dr sc Nevenke Gligorijević su na osnovu indeksne baze SCOPUS citirani u međunarodnim časopisima 585 puta, dok je h indeks 17. Dr sc Nevenke Gligorijević se bavi istraživanjima u oblasti medicinske hemije i biologije tumorskih ćelija. Istraživački rad Dr sc Nevenke Gligorijević obuhvata ispitivanje/skrining citotoksičnog potencijala različitih agenasa i utvrđivanje njihovog mehanizma dejstva, sa ciljem pronalaženja jedinjenja sa jačom aktivnošću i većom selektivnošću ka ćelijama kancera. U okviru multidisciplinarnim istraživanjima sarađivala je sa Hemijski fakultetom Univerziteta u Beogradu; Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“; Farmaceutskim fakultetom Univerziteta u Beogradu; Institutom za Botaniku i Botaničke bašte Jevremovac Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu; Odsekom za Hemiju, Fakulteta Nauka, Univerziteta „Banaras Hindu University“, Indija; Institutom za Neorgansku hemiju, Hemijskog fakulteta, Univerziteta u Beču, Austrija; Fakultetom za Fiziku, Univerziteta u Beogradu.  U okviru svog rada Dr sc Nevenka Gligorijević je bila predavač po pozivu, učestvovala u recenziji naučnih publikacija i angažovana u formiranju naučnih kadrova kao mentor u izradi doktorskih disertacija.

Sve sesije

Ispitivanje antitumorskog potencijala novih jedinjenja 𝘪𝘯 𝘷𝘪𝘵𝘳𝘰

  • 7 novembar, 2022
  • 15:00 - 16:30
  • Sala Josif Pančić